
Louny
Hotel & Irish Pub Černý kůň, Louny
Hodnocení: **** (Výborný)
Datum návštěvy: 09/2021


Výlet do Loun spojený s návštěvou místního rodinného pivovaru Zichovec a hotelu s irskou hospodou Černý kůň, mohu hodnotit jako velmi zdařilý. Samotný Irish Pub je situován do sklepních prostor a můžete do něj vstoupit přes venkovní zahrádku u městských hradeb nebo přes hlavní vstup nedaleko náměstí a propojenou kavárnu Chesterfield. Už jen tato kavárna na mě udělala nezapomenutelný dojem svým zachovalým dřevěným interiérem, který je dělen sedacími boxy, jako byste se ocitli v historickém britském filmu. Připomnělo mi to mé sice četné, ale zatím ještě nedokončené návštěvy britských hospůdek s nejzachovalejšími interiéry z knihy Britain's Best Real Heritage Pubs. Samotný Irish Pub je celkem rozlehlý v staroirském stylu s masivním dřevěným nábytkem, imitacemi trámů používaných u hrázděných staveb, stylovými lustry a spoustou rekvizit, které bývají neodmyslitelnou součástí většiny pubů v Irsku. Jsou jimi keramické nádoby, hodiny, zarámované obrazy, modely historických vozidel, koňských povozů, kovové i dřevěné reklamní cedule, hudební nástroje, vlajky a další. Vstupní dveře na toalety byly imitací vchodu do červené anglické telefonní budky, celkově jsem se zde cítil několik dní po návratu z Irska velmi příjemně. Nedílnou součástí každého dobrého podniku tohoto stylu bývá tmavý stout Guinness, který měli na čepu i tady, chuťově byl skvělý, s vyváženou jemnou chutí kávy a sametovostí, podávaný na originálním tácku a ve správné sklenici. Bohužel však nebyl čepován správnou technologií, tedy nadvakrát, a to způsobilo vyšší pěnu než by měla být, na což jsem upozornil servírku, která však na to nebrala ohled. Nezapomněla několikrát zmínit, že má za sebou dva barmanské kurzy, toho na správné čepování Guinnesse se však určitě neúčastnila. Je smutné, že někdo svou tvrdohlavostí chce pochybovat o tradici správného čepování, která je tady s námi od roku 1759 a byla několikrát prověřena a potvrzena těmi nejlepšími mistry v oboru. Překvapil mě i nezájem o to naučit se namíchat tradiční Irish Car Bomb, který při kurzech asi taky nestihli probrat, což nebyl problém pro její kolegyni, která byla naopak velmi milá a vstřícná, navíc bylo vidět, že má k podniku dlouholetý a srdečný vztah. Určitě bych doporučoval rozšířit sortiment míchaných drinků především z Guinnessu, kromě už zmíněného Irish Car Bomb, by mohly zvýšit jeho výtoč třeba Snakebite s irským ciderem Magners, který měli v lahvi, Black Velvet se šumivým vínem nebo i teplý Mulled Guinness, který by se hodil jako doplněk k už nabízené teplé whiskey míchané s medem a mlékem nebo irské kávě. Celkový výběr irských whiskey nebyl ničím výjimečný, ale jako základ dostatečný. V jídelním lístku bych dal větší prostor irské kuchyni, zkusil jsem můj oblíbený Irish Stew, který byl tak skvělý, že jsem si ho objednal dvakrát, i když zajímavě vypadaly i pečená žebra nebo burgery, tak třeba zase příště. O příjemný večer se postarala i produkce převážně irské a britské rockové hudby, neumím si zde představit cokoliv jiného. Hodnocení jsem zakončil někdy po půlnoci, bydlení přímo u zdroje má své výhody.